Tri nevladine organizacije OKC Abrašević, Futura i Udruženje mladih psihologa udružene u mrežu “Naše društvo”, predstavile su danas u Mostaru brošuru pod nazivom Proračun za građane.

Brošura “Proračun za građane” predstavlja jednostavan prikaz svega onoga što čini strukturu i dinamiku kreiranja proračuna, prilagođeno kontekstu Grada Mostara.

“Neodržavanje javnih rasprava oko donošenja novog budžeta dovodi do sveopćeg nepovjerenja, jer građani itekako imaju pravo da se pitaju na što se troši njihov novac. Jedan ozbiljan grad ne smije nositi teret netransparentnosti kada je u pitanju trošenje javnog novca”, ističu iz mreže “Naše društvo”.

Vladimir Ćorić ispred OKC Abrašević istakao je kako im je iz Gradske uprave rečeno, da će ove godine biti upriličena javna rasprava, ali da se to još nije dogodilo, te je izrazio uvjerenje kako će gradske vlasti ispuniti dato obećanje.

Predsjednik Udruženja za unaprjeđenje kvalitete življenja “Futura” Marin Bago pozvao je građane da se aktivnije uključe u stavaranje boljih uslova za život. Istakao je da građani moraju biti upoznati sa budžetom, te da ne smiju biti isključeni. Izvještaji kaže ukazuju da se novac ne troši transparentno, a niko za to ne odgovara.

Majda Šehić ispred Centra za psihološku podršku prezentirala je urađeni izvještaj o nivou zadovoljstva usluga građana, koje je prethodilo izradi danas predstavljene brošure.

Prema njenim riječima građani su najlošije ocijenili zelene površine, urbanizam i građenje, imovinsko-pravni poslovi, te imovinsko-pravni poslovi i privreda. Među njima najviše primjedbi građana bilo je na održavanje i stanje lokalnih cesta i ulica, te kvalitet čistoće javnih površina.

(AbrašMEDIA)