Mostar je jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini koji ima tu čast da se zove studentskim gradom. Na području grada djeluju 2 visokoškolske ustanove: Univerzitet “Džemal Bijedić“ i Sveučilište u Mostaru. Prema nezvaničnim podacima, u Mostaru trenutno studira oko 21.000 studenata, od čega 15.000 studenata studira na Sveučilištu u Mostaru, dok oko 6.000 studenata studira na Univerzitetu Džemal Bijedić. U školskoj 2015/16. god. na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ došlo je do povećanja broja upisanih studenata za oko 25%. Ono što je bitno navesti jeste i podatak da veliki broj ovih studenata dolazi iz drugih gradova u Bosni i Hercegovini a jedan dio njih dolazi i iz drugih država, na prvom mjestu Hrvatske. Ovaj podatak nam govori da je Mostar izuzetno privlačna destinacija za mlade ljude koji su u periodu svog života kada su izloženi velikim turbulencijama i izuzetno je bitno da se oni osjećaju sigurno, ugodno i da mogu na slobodan i kreativan način ispoljavati svoje potencijale .

A šta Grad Mostar nudi svojim studentima?

O pitanjima koje studenti smatraju ključnim za studentski standard razgovarali smo s predstavnicima dvije krovne studentske organizacije – Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru i Unijom studenata Univerzitet Džemal Bijedić. Kako saznajemo, najveće zabrinutosti studenata su smještaj za studente koji ne žive u Mostaru, potrošačka korpa za studente, visina školarina, te kvaliteta nastavnih programa. Nabrojana problematika je u nadležnosti kantonalnih i federalnih nivoa vlasti, a kroz razgovor s predstavnicima studentskih organizacija identifikovali smo nekoliko ključnih pitanja za studente, a koje su u nadležnosti Grada Mostara, kao zvanične institucije, a to su stipendije za studente, prevoz, zdravstvo, kultura i javne površine.

Stipendije za studente

Grad Mostar svake godine dodijeljuje stipendije za studente s područja Grada Mostara, a visina mjesečne stipendije iznosi: 200,00 KM za studente fakulteta za deficitarna zanimanja ako studiraju izvan Mostara i 150,00 KM za studente ostalih fakulteta i studente fakulteta za deficitarna zanimanja ako studiraju u Mostaru.

U prosjeku, oko 1-2% studenata ulože žalbu na rezultate javnog poziva.

Javni prevoz

Što se tiče gradskog prevoza, veliki broj studenata je nezadovoljan istim. Predstavnici studentskih organizacija navode da je nefunkcionalan, te da postoji veliki problem male pokrivenosti grada javnim gradskim prevozom, odnosno, problem je što istočna i zapadna strana grada međusobno nisu povezane gradskim prevozom. Pored toga, autobuske linije nisu redovne, jako su mali kapaciteti, s obzirom na broj studenata, te u mnogim mjestima ne postoje adekvatna autobusna stajališta, gdje se mogu skloniti od vjetra ili kiše dok čekaju autobuse. Studenti navode da im problem predstavlja raspored vožnje koji se često ne poklapa s obavezama studenata, zbog čega moraju nekada satima čekati autobuse.Također, cijene gradskog prevoza su, za studentski standard, previsoke i mnogi od njih ne mogu priuštiti da svakodnevno plaćaju autobuske karte.

Zdravstvena zaštita studenata

Još jedno od ključnih pitanja za studente jeste zdravstvo. U okviru Doma zdravlja Mostar, otvorena je Studentska ambulanta koja studentima osigurava besplatnu primarnu zdravstvenu zaštitu. Ambulanta se nalazi u kampusu Sveučilišta u Mostaru, u zgradi bivše Visoke zdravstvene škole, na drugom spratu. Posebna pažnja posvećena je studentima koji nemaju trajno prebivalište u Mostaru. Naime, uz zdravstvenu knjižicu i index svakom studentu Sveučilišta u Mostaru omogućene su osnovne usluge poput previjanja, primanja injekcija i slične hitne intervencije, te osnovni pregledi. Studenti u ambulanti mogu dobiti i recept za lijek, ali ukoliko nisu stanovnici Hercegovačko- neretvanskog kantona, moraju platiti punu cijenu lijeka. Ambulanta je slabo opremljena te se studenti za sve ozbiljnije intervencije ipak trebaju obratiti u Dom zdravlja Mostar.

Nažalost, Univerzitet “Džemal Bijedić u Mostaru” nema ambulantu koja studentima osigurava primarnu zdravstvenu zaštitu.

Kulturna ponuda Grada za studente

Uzimajući u obzir da je Grad Mostar bogat grad sa bogatom teritorijom sa kulturom i sa mnogim drugim umjetničkim formama, pao je na ispitu kada je u pitanju raznolikost kulturnih dešavanja za studente.

Generalni stav studentskih organizacija jeste da je stanje izuzetno loše kada je riječ o kulturi i kulturnom sadržaju u Mostaru.

Služba za kulturu je nadležna za unaprijeđenje kulture, programe kulturnih aktivnosti, koordinisanje i usmjeravanje gradskih kulturnih institucija, održavanje kontakata s udruženjima, strukovnim organizacijama i pojedincima iz oblasti kulture.

Kulturna dešavanja su uglavnom organizovana tokom ljetnog perioda, kada studenti koji žive van Mostara nisu u mogućnosti prisustvovati.

U Mostaru su smještene brojne kulturne ustanove Grada Mostara: Mostarski teatar mladih; Lutkarsko kazalište Mostar; Pozorište lutaka Mostar; Arhiv Hercegovačko-neretvanske županije; Muzej Hercegovine; Galerija Aluminij; Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača; Centar za kulturu Mostar; Omladinski kulturni centar Abrašević; Muzički centar Pavarotti Mostar; Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru; Narodno pozorište Mostar; Simfonijski orkestar Mostar; Narodna knjižnica HNŽ; Gradska biblioteka Mostar; Kuća Alekse Šantića; Dom kulture Blagaj; Kulturni centar Mostar Sjever.

Predstavnici studentskih organizacija su naveli da od svih navedenih kulturnih institucija, najbogatije aktivnosti za studente u gradu organizuje Omladinski kulturni centar Abrašević, koji od 2015. nije na budžetu Grada Mostara, ali koji i dalje snažno djeluje na kvalitet kulture kod mladih ljudi, te da je potrebno kvalitetnije informisati građane o dostupnosti kulturnih dešavanja, kao i unaprijeđenju učestalosti kulturnih aktivnosti.

Prostor za rekreaciju za studente

Jedan od problema s kojima se studenti susreću jeste i nedostatak zelenih površina, parkova i igrališta gdje se studenti mogu relaksirati ili baviti sportskim aktivnostima. U kampusu Univerziteta „Džemal Bijedić“ postoji veliko sportsko igralište koje je dostupno studentima, ali koje je u jako lošem stanju i često s prvim kišama postaje neuslovno za korištenje.

Studenti ističu da Mostar, s obzirom na veličinu grada, nema dovoljno zelenih površina a i da su one koje postoje zapuštene, da su parkovi i šetališta prljava, klupe slomljene i uništene i da oni smatraju da se dovoljno pažnje ne poklanja ekološkom aspektu u gradu.

Tokom informisanja o studentskom standardu u Mostaru, naišli smo na jako mali broj zvaničnih podataka o studentskim pitanjima koja su u nadležnosti Grada Mostara. Na pitanja o studentskom standardu najviše smo podataka dobili kroz razgovor s predstavnicima studentskih organizacija u Mostaru i medijskih kuća s područja Mostara. Predstavnici Zbora i Unije studenata navode da studenti rijetko ulažu zvanične žalbe i da, iako često između sebe pričaju o svojim problemima, ipak ne ulažu žalbe zvaničnim institucijama, jer nemaju povjerenja u nadležne institucije. Manjak zvaničnih podataka je najbolji pokazatelj zainteresovanosti studenata i gradskih institucija za unaprijeđenje kvalitete studiranja u Mostaru.