Mreža Naše društvo već godinama ukazuje na netransparentno i nezakonito obavljanje komunalnih djelatnosti u Gradu Mostaru. Iz proračuna Grada izvlače se milijuni, bez valjanih ugovora, operativnih planova i bilo kakve odgovornosti za stanje na terenu. Sva saznanja i materijalne dokaze Mreža Naše društvo davno je proslijedila u Tužiteljstvo HNŽ-a.

Iznimno nam je zadovoljstvo, što smo vrlo obimnu dokumentaciju dopunili još jednim, vrlo zanimljivim, dokumentom kojeg smo nazvali – Hvala Esade!

Naime,  došli smo do dokumenta koji potpisuje, ni manje ni više, nego direktor JP Komunalno Esad Pobrić.

Naravno, direktor nije planirao da će ovaj dokument dospjeti u javnost, pa je sasvim otvoreno, priznao sve nezakonite aktivnosti,  koje u suradnju s nadležnim gradskim odjelom, provodi već godinama.

Pogledajte, kako direktor Pobrić odgovara načelnici Odjela za komunalne poslove Amiri Trbonja na pitanje vezano za raspoložive kapacitete za realizaciju poslova zajedničke komunalne potrošnje u 2020. godini.

Što je sve priznao direktor Esad Pobrić?

  1. JP Komunalno nema nikakve pravno definirane odnose s Komosom i Parkovima.

Pitamo, ako nemate nikakve pravno definirane odnose, kako obavljate plaćanje?!

  1. JP Komunalno nema mogućnost procjenjivati njihove kapacitete.

Zašto angažirate poduzeća o čijim kapacitetima nemate pojma, a sve trošeći novac građana?!

  1. Sporna je činjenica da Grad vrši nadzor izvršenih poslova od strane Komosa i Parkova, a potpisuje dnevnike JP Komunalno na temelju kojih se uspostavljaju fakture.

Zašto pristajete da ime Vašeg poduzeća JP Komunalno stoji na komunalnim dnevnicima koje popunjavaju druga dva poduzeća?!

  1. Ovi odnosi potpuno su neuređeni.

Što ste konkretno poduzeli u posljednjih 10 godina, kako bi se prestalo s tim nezakonitim aktivnostima?!

Ono, što nas je posebno obradovalo, je priznanje

  1. Planiranje nije moguće i zbog činjenice da se ne zna koliko će biti naloga niti obim radova po tim nalozima.

Drugim riječima, direktor je priznao, da ne postoje operativni i dinamički planovi na temelju kojih se realiziraju aktivnosti održavanja javne higijene i zelenih površina, a što bi trebalo biti temeljni dokument za obavljanje ovih djelatnosti.

U konačnici, nakon svih ovih priznanja, čemu se građani mogu nadati?!  Ostaje nam samo nadati se, da će nadležne institucije napokon reagirati, i to ne samo Tužiteljstvo HNŽ-a, nego i druge inspekcije i službe nadzora.

Što reći na sve ovo nego – Hvala Esade! Lijepo je znati da svi sve znate i priznajete.