Mreža Naše društvo  već godinama prati rad Gradske uprave Grada Mostara i stvarno smo se svega naslušali i nagledali i bili smo sigurni da nas ništa više ne može iznenaditi. No, Gradska uprava se stvarno trudi da nas demantira.

Dragi sugrađani, znate li da je:

Potpisan Memorandum o suradnji za legalno, učinkovito i humano rješenje pasa lutalica u Mostaru ?!

Naslov je odličan, jer se do sada radilo sve suprotno, dakle, nelegalno, neučinkovito i nehumano.

Slika „korona kola“ koja ide uz članak bila je toliko simpatična da smo morali detaljno proučiti što se to potpisalo, a i zanimalo nas je, tko bi to htio surađivati s Gradom koji se javno hvali da ima „deponiju za pse“.

Podsjećamo,  Mreža Naše društvo došla je u posjed dokumentacije o utrošku 120 000 KM  koliko je Grad Mostar godinama izdvajao za „zbrinjavanje pasa lutalica“.  Na temelju dokumentacije došli smo do podataka da je u Gradu Mostaru u periodu 2016.-2017. godina: eutanizirano 895 pasa, kastrirano i strilizirano 478, da su na tim poslovima u JP Komunalno radila 3 djelatnika koji su imali plaću po 1500,00 KM (bruto) i da su njih trojica za dvije godine, vozeći se u vozilu s dva sjedišta potrošili 2200 litara goriva.

Stavljeni pred zid i prisiljeni da priznaju da su sudjelovali ili u višegodišnjem izvlačenju novca iz gradskog proračuna kroz fiktivno prikazivanje broja eutaniziranih pasa ili su sudjelovali u stvaranju ekološke katastrofe na gradskoj deponiji, načelnik Odjela za komunalne poslove odlučio se za ovo drugo i tako je nastala sramotna slika načelnika s natpisom „Deponija za pse“.

Ovom temom se sada bavi Tužiteljstvo HNŽ-a, a mi samo želimo upozoriti sve institucije, ambasade i druge ljude dobre volje da budu oprezni  i paze s kim potpisuju sporazume. U članku se navodi i da je Fondacija  Dogs Trust  „pod zaštitom Njenog veličanstva Kraljice Elizabete II, i da uživa podršku Britanske ambasade u BiH“.

Sigurni smo da bi se kraljica oduševila informacijama kada je u pitanju povijest zbrinjavanja pasa lutalica u Mostaru. Podatak o broju eutaniziranih pasa popraćen fotografijom ponosnog načelnika, bi je ostavio bez riječi. Toliko humanosti, zakonitosti i učinkovitosti, rijetko se može vidjeti.

Ali ni to nije sve Čitajući članak uočili smo mnogo nesuvislih rečenica.

Kako vama dragi sugrađani zvuči sljedeća rečenica:

„Programi poput masovne sterilizacije napuštenih ljudi, besplatne sterilizacije pasa vlasnika, obrazovanja školske djece te obrazovanja i podizanja javne svijesti u Hrvatskom narodnom kazalištu u suradnji s AAC-om provode se od prošle godine. „

 

http://www.dogstrust.ba/potpisan-memorandum-o-saradnji-za-zakonsko-efikasno-i-humano-rjesavanje-problema-pasa-lutalica-u-mostaru/

 

Na stranici Dogs Trusta pronalazimo originalni tekst i zaključujemo da je vjerojatno krivac translate.google,  ali se pitamo, je li moguće da nitko iz nadležne gradske službe nije uočio nešto čudno u ovom prijevodu?

I tako, umjesto podizanja svijesti u HNK (Hercegovačko neretvanskom kantonu)  došli smo do podizanja svijesti u Hrvatskom narodnom kazalištu i to svijesti o masovnoj sterilizaciji napuštenih ljudiJ

Bilo kako bilo, ove gluposti treba maknuti sa službene stranice Grada, uz napomenu da tamo stoje od 28.10.2020. godine. Jasno je nama da ova stranica nije neki omiljeni portal običnim građanima, ali smo se nadali da makar oni koji uređuju stranicu ponekad i pročitaj što objavljuju.

A ovo je  Memorandum koji je potpisan

Pozivamo Gradsku upravu da ispravi nebuloze koje se još uvijek nalaze na službenoj stranici Grada, a supotpisnike Memoranduma da budu oprezni  kada su u pitanju „nadležna službe“ koje će Grad angažirati da s njima rade na uspostavi Sistema, kako se navodi u Memorandumu.

A nešto više o kvalitetu tih službi mogu saznati i u Tužiteljstvu HNŽ-a.

I za kraj, jedno pitanje koje građane možda i najviše zanima:

Kome se obratiti vezano za problem pasa lutalica koji predstavljaju opasnost, kome prijaviti, tko bi trebao izaći na teren i uhvatiti psa, te što se nakon toga događa, gdje se pas odvodi? 

Kada smo ovo pitanje postavili JP Komunalno dobili smo sljedeći odgovor:

„Ovim putem Vas obavještavamo da J.P.Komunalno d.o.o. Mostar od 01.04.2019.g. nema nikakve nadležnosti nad obavljanjem kafilerijskih poslova!

Mi se pitamo a tko ima, a isto bi se trebali zapitati i potpisnici gore spomenutog Memoranduma¨!