S ciljem da se s mrtve točke pokrene kaznena prijava koju smo  15.01.2019. podnijeli protiv protiv Ljube Bešlića, Izeta Šahovića, Omera Pajića, Stjepana Šaravanje i Esada Pobrića (zbog sumnje da su zloupotrijebili svoj položaj i ovlaštenja, te izvršili kazneno djelo nesavjestan rad u službi, kao i kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja), Uredu disciplinskog tužitelja  Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH uputili smo pritužbu na rad tužitelja Kemala Maksumića uz prijedlog da, nakon ispitivanja navoda iz pritužbe, pokrene disciplinski postupak protiv navedenog radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti i neopravdanog kašnjenja u provođenju radnji u vezi s vršenjem dužnosti tužitelja.

Pune 3 godine ( i 4 mjeseca) čekali smo da tužitelj krene s ozbiljnim istražnim radnjama. U međuvremenu, za pomoć smo se obraćali i glavnom županijskom tužitelju Zdenku Kovaču. Uputili smo urgenciju, te  dobili odgovor da je izvršio uvid u spis i da je poduzeto više istražnih radnji da se radi o obimnom spisu u kojem je potrebno poduzeti „još neke radnje“. Od tada je prošlo skoro godinu dana i mi još uvijek čekamo te „još neke radnje“.

I tako dok čekamo, odlučili smo saznati što o svemu misli Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a. Je li 3 godine malo ili puno, je li bilo nepažnje, nemara ili možda neopravdanog kašnjenja u radu tužitelja?!

Na samom kraju, želimo informirati tužitelja Kemala Maksumića i glavnog tužitelja Zdenka Kovača da je krajem 2021. godine, shodno zakonskoj obavezi, Ured za reviziju institucija u FBiH poslao je 15 izvješća o financijskoj reviziji za 2020. godinu na adresu 7 županijskih tužiteljstava, skrećući im pozornost na određene revizorske nalaze u njima.

Draga gospodo na vašu adresu, odnosno na adresu Tužiteljstva HNŽ-a, stiglo i Izvješće o poslovanju JP Komunalno za 2020. Zasigurno, ne kao primjer zakonitog i transparentnog poslovanja. Jeste li mogli spriječiti da do toga dođe?

Mi smo pokušali još početkom 2019. Skinite prašinu s predmeta TO7 O KTAPO 0026115 19, jer zahvaljujući vašem neradu, komunalne djelatnosti i dan danas funkcioniraju izvan zakonskog okvira!

Za početak, od VSTV-a smo dobili potvrdu o prijemu pritužbe. Možda za neke druge lokalne zajednice mali korak, ali za zaboravljeni Mostar i Hercegovinu ogroman!

 

Mreža Naše društvo/Futura